28. marts 2008

Maltbyg mesterskab

I følge LandbrugsAvisen står Østdansk LandbrugsRådgivning og fagmagasinet MARK bag en ny konkurrence, "DM i Maltbyg", hvor fem landmænd dyster i Karise. Chefkonsulent Claus Nørgaard, Østdansk LandbrugsRådgivning, er citeret for at der er "behov for at se maltbyggen i et nyt lys," og det lyder jo umiddelbart som en god ting.
Per Kølster har blandt andet været inde på at det i ølbygning er en af de vigtigste knapper man har at skrue på. Og at det kan undre at næsten alle danske mikrobryggerier køber det samme standardiserede importprodukt i stedet for at eksperimentere.
Men det er ikke den slags eksperimentering med henblik på produktudvikling, der er i tankerne hos
Østdansk LandbrugsRådgivning. Faktisk lyder det nærmere som om det er den samme gamle tankegang der bliver anvendt.

Det nye prisniveau giver en grund til at fokusere på, hvordan man får mest muligt ud af anstrengelserne og på at diskutere alle detaljer i dyrkningen ....

Skulle man være i tvivl om hvad det betyder, så er der et kriterium for mesterskabet, og der er ingen præmie for at gætte hvad det er:

Vinderen af DM i maltbyg 2008 er den avler, der opnår det højeste nettoudbytte.

Er man interesseret i hvilke parametre der i øvrigt lægges vægt på i dyrkningen er Danish Agros pdf-beskrivelse værd at kigge på, specielt middelvalg.
Eller man kan læse om arbejdet med maltbyg og andre sorter på en måde hvor udbyttet nok indgår i projekterne, men hvor andre ligeværdige parametre er ting som smag, kvalitet og ikke mindst de muligheder der er for hvad det kan bruges til i den sidste ende. Det er det nordjyske firma Agrologica et eksempel på. Jeg faldt over og faldt for deres motto:
Det hjælper ikke at sætte farten op, hvis du kører i den forkerte retning!
Hvad forstand bønder har på agurkesalat ved jeg ikke, men nogen ved faktisk en del om f.eks. maltbyg, humle og øl.


Ingen kommentarer: