Ser man på statistikkerne rammer den seneste kødskandale lige ned midt i den danske folkesjæl. Hvis supermarkederne sælger i retning af 85 % af den mad der bliver købt i Danmark og 50-70 % af det oksekød der sælges er hakket, så kan man sige sig selv, at her er et problem, der berører rigtig mange mennesker.
Det er imidlertid de selvsamme mennesker der med deres daglige indkøbsvaner understøtter supermarkedernes position på markedet, så ondt skal man ikke have af dem. Hvad der er tale om her er en af de historier der dukker op med jævne mellemrum. Man kan forudsige at ministeren foretager sig noget der skal se ud af at hun foretager sig noget, at historien forsvinder fra forsiderne og primetime, og at danskerne fortsætter med at købe det de bliver tilbudt der hvor de befinder sig. At håbe på at denne historie skulle kunne få folk til at flytte sig er, vil jeg påstå, at håbe på et mirakel. Eller i hvert fald på at de skulle opføre sig fundamentalt anderledes end de har gjort i alle de andre situationer, hvor lignende historier har været fremme.
Supermarkeder har det ikke godt med fordærvelige varer, vil jeg påstå. Man kan efterprøve påstanden ved at betragte grøntafdelingen og prøve at finde et frisk produkt. I min lokale Rema 1000, hvor jeg køber min Osted mælk m.v., kan man undre sig over den åbne palle med 5 kilo poser med kartofler der dagligt hilser en velkommen. Man kan næsten høre dem sige: her er en butik der ikke har den ringeste forstand på den mest fundamentale regel omkring opbevaring af kartofler; men billigt, det er det. Og når folk bliver syge af solanin og chaconin, så er det ikke dem selv eller Rema 1000 der betaler for deres dumhed. Den fornøjelse har vi andre.
I en artikel om hvad man kan gøre for at undgå det gamle kød, spørger Ekstra Bladet kandidat i husholdningsvidenskab og human ernæring Preben Vestergård Hansen fra professionshøjskolen Metropol om man så skal "købe en hakkemaskine og hakke sin fars selv?"
- Så er du i hvert fald sikker på, hvad der kommer i. Men du skal bare være indstillet på, at du ikke lave fars til samme pris, som det bliver solgt i supermarkedet, hvor du nogle gange køber et halvt kilo for 15 kroner.
Vi lader lige svaret stå et øjeblik.
Og så gentager vi: Går man efter den laveste pris, skal man ikke beklage sig når man får hvad man betaler for.
7 kommentarer:
Med mindre du fx køber hos Rasmus fra Dalens Økologi. Der får du en prima, prima vare for 70 kr. kiloet inkl. masser er frisk fars. Men så skal du også aftage en kvart okse/kalv pr. gang, hvilket jeg gladeligt gør. De mange forskellige udskæringer er også en kærkommen udfordring og lige til at gå i gang med, når man har alle Sally Fallons simre-opskrifter ved hånden. Og der følger knogler og marvben med, så kan man hjemmetrylle sin egen fond.
Jeg har ført inviteret dig på besøg på min blog, uden at du har reageret. Vi har en del til fælles, men også nogle stridspunkter, tror jeg. Tjek fx min book-roll. Der finder du de fleste fra din egen liste - plus nogle andre, der måske kan inspirere dig.
Tak for indlæg - spændende at høre hvordan andre griber emner an...jeg synes tit jeg hører det her med danskerne og deres prismentalitet, og det er da også rigtig, at vi bruger usandsynligt lidt på vores fødevarer, men må jeg ikke bare lige tilføje, at det er også en kultur, som vi er blevet formet ind i over de sidste mange årtider, fx via vores industrialiserede madeksportkultur (som jo ikke just har fremelsket kvalitetsfødevarer men tværtimod masseproduktion) og ikke mindst det nationale klenodie: tilbudsavisen - jeg mener disse ting i høj grad er med at (mis)farve vores madkultur mere subtielt end vi går og tror .... nå men en anden ting er også, hvor har du tallet 85% af det danske madsalg står supermarkederne for? Jeg er nemlig meget interesseret i hvad der er danskernes shoppingsteder.
Mvh
Nina Sindballe
MSc Food Policy
Hej Nina.
Jeg mener at tallet på de 85 % er fra en gammel Mik Schack udsendelse. Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, og synes måske umiddelbart at de lyder højt.
Men jeg har hørt lignende tal fra Storbritannien, hvor Channel 4 havde en udsendelse om emnet for nogle år siden (Supermarket Secrets, http://www.channel4.com/news/microsites/S/supermarket_secrets/). Spørgsmålet er jo så, hvordan man opgør tallene, for supermarkeder sælger jo andet end mad, og ingen af stederne oplyste, om fastfood/takeout blev talt med.
I just entered on the blog, and must say that during my search for some similar work, i had to discover that you are on the good road , you have some very nice content around.
Må indrømme, at jeg efterhånden er blevet noget mere selektiv med, hvor jeg køber mine madvarer, idet mange supermarkeder efterhånden har madvarer af så ringe kvalitet, pga. den forsættende priskrig som mange supermarkeds kæder kører.
Hilsen
Kent
http://cafeikøbenhavn.dk/
Man må sige, at der efterhånden meget jævnligt er historier fremme om supermarkeders svingende kvaliteter på diverse madvarer.
Hilsen
Arne
iphone reparation
http://iphonereparationer.dk/
Hej
Vil lige sige at siden dene tråd er startet er køs skandalerne jo kun blevet støre jeg syntes ikke kun det er at man får det man betaler for det har også noget med sund fornuft at gøre køber man kød til halv pris hos en slagter er der nok en grund til at det er til halv pris (-:
Send en kommentar