28. maj 2009

Gary Taubes, Big Fat Lies

Ed Bruske (The Slow Cook) er en af mine favoritbloggere. Han dyrker en have tæt på det Hvide Hus og skriver normalt om hvordan man kan tilberede det man dyrker. Men på det seneste er han gået på en kulhydratkur og skriver i den anledning udmærket om de alternative teorier der underbygger kuren:

Om kulhydraternes rolle i opbygningen af fedtvæv.
Og om Susan Allports bog om fedt, specielt Omega-3 problemet.

Og hvis man ikke har tiden til at læse samtlige 600 sider i Gary Taubes' tankevækkende bog om samme emne, er der her et link til et tankevækkende foredrag fra den 6. februar sidste år ved Stevens Institute of Technology, hvor han opsummerer tesen:

5 kommentarer:

Mike sagde ...

Super fedt indlæg

Unknown sagde ...

Tak, Mike, for den fede kommentar!
På dansk kan man måske nævne Tot Nørretranders' bog Menneskeføde fra 2005 (Tiderne skifter) som en af de få der har skrevet om disse spørgsmål, men som jeg husker den bog falder han i den fælde at konkludere at kulhydrater er noget skidt og ikke komme sig over fedtforskrækkelsen. Eller også skal han bare ikke gøre sig som kok? Jeg husker ihvertfald en opskrift på omelet med vand i stedet for fløde. Det kan jeg ikke anbefale! Hvis man skærer ned på sit forbrug af en af de tre næringskilder (fedt, protein, kulhydrat), må man kompensere med mere af de to andre. Protein er godt men dyrt - vegetarernes genvej med bønner og ærter virker ikke helt, for disse indeholder også store mængder stivelse (men er næsten fedtfrie!). Og fedt kan altså godt være godt og man skal ikke være så bange for det.

Unknown sagde ...

Der skulle have stået Tor Nørretranders' bog Menneskeføde fra 2005 (Tiderne skifter). Forlagets omtale kan findes her: http://www.tiderneskifter.dk/vis.asp?isbn=8779731155.

budzinski sagde ...

Du rammer hovedet på sømmet. De fleste, der indser, at kulhydrater i de anbefalede mængder er noget hø (hø, hø), har svært ved at tage det kognitive spring over i den lejr, der ser på smør som den ideelle snack, og hælder godt med fløde i kaffen. I stedet skifter de pastaen ud med magert kød (som jo ifølge 'eksperterne' er sundt), og så har vi balladen. Protein skal helst ikke udgøre mere end 20-25 procent af energiindtaget. Kulhydrat skal for en stor del erstattes med fedt. Spis fedt, spis fedt, spis fedt, bør børnene lære fra 0.klasse, og mest af det mættede.

budzinski sagde ...

Og enig, Tor jokker i spinaten og ender med at anbefale fuldkorn, bønner og linser. Ærgerligt.