18. februar 2008

Nix-pille brød

Et vellykket eksemplar af min version af det nix-pille brød Camilla Plum bagte på DR2 i går (17.2.2008).

Tidligere har jeg haft det problem at det ikke hævede nok - enten fordi dejen ikke var elastisk nok, var for tung, eller fordi luften blev slået ud når man skal forsøge at placere brødet gelinde i den gloende hede støbejernsgryde (jeg bruger en stor emaljeret Nacco). Men denne ene gang gik alting op i en højere enhed - og faktisk var dette brød en smule sort på toppen - som resultat af et sammenstød med grydelåget?

430 gram hvedemel fra Mørdrupgård*, 3½ dl vand og ½ dl kærnemælk (lunt), 2 gram økologisk gær, 5-6 gram salt (Il Fornaio) .
5 timers lun hævning (34-25 gr. C)
efterfulgt af 18 ¾timer i køleskab og en halv times opvågnen.
Formet til brød og efterhævet lunt (ved cirka 30 gr. C) i hævekurv i 2¾ timer.
Det giver et brød på 704 gram. (kilopris: 10,55 kroner)

Fantastisk knasende og 'let' skorpe og helt perfekt afsindig luftig krumme! Billedet nedenfor yder faktisk ikke brødet retfærdighed. Da jeg først var kommet igang med at spise det var det svært at holde op igen!


De oprindelige 'no-knead' opskrifter fra New York Times findes her:

· The Secret of Great Bread: Let Time Do the Work af Mark Bittman, 8. november 2006

· No Kneading, but Some Fine-Tuning af Mark Bittman, 6. december 2006

Og her er et direkte link til en instruktiv video, hvor Jim Lahey demonstrerer metoden for Mark Bittman . På The New York Times' hjemmeside:

Hvis man vil se videoen i 'fuld skærm' kan man finde på YouTube her.

*2 kg Mørdrupgård hvedemel fås for 29,95 kr i SuperBrugsen. Det er det billigste stenformalede mel jeg har kunnet finde. Fint til hverdagsbrug.


Ingen kommentarer: