29. februar 2008

Danske grøntsager sætter rekord i giftrester

Hvor mange gange har man hørt såkaldte eksperter udtale sig om at danske grøntsager ikke er så slemme som de udenlandske - uha, "vi" ved ikke hvad "de" kan finde på at gøre ved grøntsagerne har været det uudtalte kor.

Nu kan det være den sang skal laves om - i hvert tilfælde tyder noget på at der er noget galt med Dybbøl Mølle. I denne artikel fra Politiken den 17. januar fremgår det at danske grøntsager indeholder flere pesticider end nogensinde før. Det virkelig chokerende er måske dette citat:
Samtidig, med at indholdet af giftrester sætter ny rekord, foretager myndighederne færre målinger. De er faldet fra et gennemsnit på 396 målinger på grøntsager i 2000 til 269 i 2006.
Ikke engang på agurker er der nu den store forskel. Der er en top-ti over giftholdige grøntsager på Politiken.

Når man ser på hvordan denne liste bliver til, så bliver man for alvor bekymret; dagen i forvejen fremgik det at

Eva Kjer Hansen stoler trygt på, at hendes eksperter kontrollerer de rigtige fødevarer for giftrester.

Dette til trods for at:
Fødevarestyrelsen i 2006 ingen målinger [foretog] af pesticidrester i solbær, selv om der i 2005 blev fundet giftrester i alle de danske solbær, som blev undersøgt. Det var også tilfældet i 2003.

Omvendt er æbler de frugter, som fødevaremyndighederne har foretaget de færreste pesticidmålinger på gennem de seneste år, selvom der er giftrester i seks ud af ti æbler.
Forklaringen skulle i følge Eva Kjer Hansen være at eksperterne tester "ud fra hvilke afgrøder, der bidrager mest til danskernes samlede indtag af pesticidrester". Det lyder jo fornuftigt nok, men lader til at være i direkte modstrid med hvad der faktisk foregår: man tester jo netop ikke de mest pesticidholdige afgrøder.
Jeg spørger bare, af hensyn til hvem foretages disse undersøgelser?

Ingen kommentarer: