26. november 2007

Kan du så spise op!

I USA er Brian Wansink netop blevet udnævnt til direktør for the Center for Nutrition Policy and Promotion (CNPP). Det er noget af en opgave han går ind til.

Marion Nestle roser USDA for en fremragende udnævnelse, mens The Ethicurean noterer sig ubalancen mellem CNPP's budget $300 million og fødevareindustriens reklamebudget (mange milliarder dollars: $30 mia i 1999).

Mens man venter og ser hvad der sker, kan man jo - som jeg - bestille og læse hans meget roste bog Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think fra sidste år.

Wansinks forskning beskæftiger sig med de miljømæssige årsager til overvægtsepidemien. Det mest kendte eksempel er måske det forsøg hvor han viste at folk spiste 73% mere suppe når deres tallerken løbende blev spædet op (fra en slange i bunden af tallerkenen) end når de bare fik serveret en almindelig tallerken suppe.

Afhængigt af ens politiske ståsted kan man tolke resultaterne på i hver fald to måder:

1. de viser at man skal tænke sig om og tage ansvar for hvad man spiser (man ved jo aldrig om der er en gal videnskabsmand, der har lavet numre med ens tallerken!)

2. de viser at man - specielt i det offentlige rum - ikke altid selv er herre over hvad man bliver udsat for (empirisk medfører portionsstørrelser og tilgængelighed overkomsumering).

Bogen er netop udkommet i paperback til en meget overkommelig pris.

Ingen kommentarer: